Első blogbejegyzés

blog_bejegyzes_kep-masolataElső blogbejegyzés

Barcelona…

 

Októberben Spanyolországba látogattam, 6 napot töltöttem a katalán vidéken, ebből kettőt Barcelonában. Nagyon vártam már a várost, a házakat, utcákat, a hangulatot…

Gaudi, Sagrada Familia

A még befejezetlen Szenvedés Kapuja

Antoni Gaudi-t, a szecesszió, a katalán modernizmus legjelesebb, egyedi stílusú képviselője épületeit. Az egyik legkiemelkedőbb munkája a Sagrada Familia temploma, melynek alaprajza kereszt alakú, 5 hajós, 90 m hosszú és 45 m széles, kiterjedése azonban mégis függőleges, a fő tornya, a Jézus-torony, amely a tervek szerint 170 m magas, magasabb lesz az ulmi székesegyház tornyánál.  Az építkezést 1882-ben kezdték el, a ma is épülő templomot Gaudi halálának 100. évfordulójára tervezik befejezni.

A keleti szárny 1891 és 1900 között épült, a Születés Kapuja található ezen a homlokzaton, Jézus születését ábrázolja, részletgazdagon.

A nyugati szárny 1954 és 1985 között épült, a Szenvedés Kapuja már posztumusz ezen a homlokzaton, nem olyan díszes, inkább letisztult, nagy alakzatok jellemzik, 6 ferde oszlop támasztja.

A Feltámadás Kapuját a déli oldalra tervezték. Még nem kezdték el. A tervek szerint 21 oszlopa lesz, és két kápolnája, egy a szentségeknek szentelve, és egy keresztelőkápolna. A tervezett lépcsősor helyét egyelőre egy háztömb foglalja el. A kápolnákhoz, a körfolyosóba és a tulajdonképpeni bazilikához 11 kapun lehet belépni. (Wikipédia)

A templomot körbesétálva fantasztikus a látvány, ide mindenképp vissza kell jönni, amikor elkészül. A környék hangulata is a templomét adja vissza, ebben a negyedben a korabeli épületek találhatóak, jó érzés volt része lenni a helynek. A templom mellett találtam egy souvenir üzletet, nagyon jó dolgokat lehet kapni, itt megnézhetitek!

Gaudi, Casa Batlló

Casa Batlló, Gaudi

A másik épület amit mindenképp látni akartam a Casa Batlló, szintén Gaudi alkotás, lenyűgözött a kialakítása, a formák és a burkolatok. A Csontok házának nevezik, egy meglévő épületet alakított át 1904 és 1906 között, a szerkezetet meghagyva, emeletet és tetőt épített rá valamint a balkonokat áttervezte. Sehol nincs egy egyenes vonal, a tető aszimmetrikus, a pikkelyszerű kerámia burkolattal egy hüllőre hasonlít. A homlokzat is kerámia burkolatú, az alsó szinten emberi csontszerű tartóoszlopok jelennek meg.

Az épületek a Világörökség részei.